Medaille voor militairen Patriotmissie Turkije

26 juni 2014

Ongeveer 600 Nederlandse militairen die hebben deelgenomen aan de NAVO-Patriotmissie in Turkije ontvingen vandaag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikten de eretekens uit. De Patriots beschermen sinds januari 2013 de Turkse bevolking tegen mogelijke raketaanvallen van Syrië.

In de Evenementenhal in Venray sloten de militairen samen met het thuisfront hun missie ceremonieel af. Het onderscheiden personeel was tussen 8 januari 2013 en 31 januari 2014 actief in de Zuid-Turkse stad Adana. De meeste militairen werken bij de landmacht en de luchtmacht, ook waren er enkele marinemensen actief.

Hennis benadrukte in haar toespraak de gedrevenheid van het Patriot-personeel. “Onafgebroken heeft u de Turkse bevolking bescherming geboden. Gedisciplineerd en vastberaden. Hieruit blijkt de kracht van onze krijgsmacht. Als het nodig is, staat u er. Linksom, of rechtsom. Met een relatief kleine eenheid leveren we een grote bijdrage.”

Verdediging Turks grondgebied

De Nederlandse eenheden opereren vanaf het civiele vliegveld in Adana en de nabije luchtmachtbasis Inçirlik. Militairen speuren dag en nacht waakzaam het luchtruim af met hun radars. De Patriot-systemen hebben een puur defensieve taak. De missie staat gepland tot eind januari 2015.

Bron: www.defensie.nl

26_juni_2014.jpg Klik om te vergroten header2.jpg Klik om te vergroten

Nieuwsbrief Ontvang updates en speciaal door u geselecteerde onderwerpen in uw inbox! Aanmelden